Italië

La Guardière

In 2011 kochten Irene en Rijkman La Guardiere, een leeg achtergelaten boerderij met circa 45 hectares landbouwgrond en bos. De boerderij is opnieuw opgebouwd en in gebruik als vakantiehuis. De bijgebouwen zijn opnieuw ingericht voor de boerderij en wijnproductie.  In 2014 is 3 hectare landbouwgrond op de Guardiere afgescheiden voor een wijngaard.

 

Vino Terre di Salci, La Guardiere

In 2015 is in overleg met de wijnmaker 3 hectare stokken geplant. Circa 1.5 hectares Sangiovese en Ciliegiolo en circa 1.5 hectare Chardonnay, Grecetto en Viognier. De wijngaard en het onderhoud daarvan is in handen van Cristian Cipriani ( onz boer)en wijnmaker Giacomo Baraldo uit San Casciano dei Bagni. In 2019 zijn de eerste druiven geoogst.

PRODUCTIE: We produceren zo duurzaam mogelijk en maken géén gebruik van pesticiden onder de stammen. In plaats daarvan gebruiken wij een tractor, die zeer beperkt spuit met respect voor de natuur. Nagenoeg het gehele productie proces wordt handmatig uitgevoerd. De stokken worden met ede hand gesnoeid en geleid en de druiventrossen worden met de hand geplukt en direct op de Guardiere verwerkt en in tanks opgeslagen. Een deel van de wijn wordt later op hout of in amforen bewaard.

 

Terre di Salci: Ciliegiolo

Rond 1600 wordt het ras Ciliegiolo voor het eerst genoemd door botanicus Soderini, die in een verhandeling een aantal druivensoorten beschreef die in Toscane en Florence voorkwamen. Dit ras komt al redelijk vroeg in het seizoen tot bloei, waardoor ook de oogst niet te laat hoeft plaats te vinden. De wijn heeft een intens rode kleur, aroma’s van kersen, aardbei en specerijen. 

Vino Ciliegiolo Terre di salci is een soepele rode wijn gemaakt van 100% Ciliegiolo druiven. In de mond is hij zacht, fris en aangenaam. Een makkelijk drinkbare wijn, gekenmerkt door een stevige structuur en een lange, bevredigende afdronk. Voor een rode wijn heel toegankelijk!

Kan ook licht gekoeld worden gedronken en wordt in Italië graag geschonken op het terras als aperitief of bij een lichte maaltijd die niet te dominant van smaak is. 

Terre di Salci: Sangiovese, La Guardiere

De Sangiovese druif is het overheersende blauwe druivenras in Toscane en Umbrië. De Sangiovese di Salci wordt voor 100% gemaakt van deze druif, waardoor de traditionele pure stijl behouden blijft.

De druiven zijn met de hand geplukt en direct verwerkt in stalen tanks en vervolgens minimaal 18 maanden gerijpt op Frans eiken.

De Sangiovese di Salci kan direct gedronken worden, maar kan ook prima nog enkele jaren verder rijpen. Immers, de Sangiovese druif verandert fenomenaal van karakter door veroudering. Daar waar jonge sangiovese typische kenmerken vertoont van rood en/of zwart fruit met wat hout, ontstaan er na vele jaren uitgesproken tertiaire aroma’s.

Deze Sangiovese di Salci heeft daarmee zeker rijpingspotentieel en gaat het beste samen met gegrild vlees, lam en gerijpte kazen.  

De olijfbomengaard La Guardiere

De Guardiere had oorspronkelijk slechts een tiental olijfbomen, tientallen jaren oud en prachtig van vorm. Goed bijgehouden, produceerden deze bomen jaarlijks mooie olijven, maar na persing niet veel meer dan voor eigen gebruik. De olijfbomengaard is circa 10 jaar geleden uitgebreid tot een olijfgaard met circa 300 bomen. Er is en tiental zeer oude bomen van een boerderij in de buurt gekocht en herplant. Daarnaast is een 50-tal olijfbomen, die begin deze eeuw op de zomerboerderij hogerop de Monte Cetona waren geplant, daar gerooid en herplant op de Guardiere. Tevens zijn er circa 200 jonge 3-jarige bomen gekocht en geplant.

Wanneer alle bomen zijn volgroeid kan de olijfgaard in een goed seizoen circa 3000 kilo olijven en circa 300 liter olie produceren.

Productie van olijfolie

Het beheer van de olijfgaard
De bomen worden 2-jaarlijks gesnoeid en krijgen in het voorjaar biologische kunstmest voor de groei. In een droge zomer krijgen ze ook extra water uit de rivier of uit het op de boerderij aangelegde waterbassin.

De olijvenpluk
Van half tot eind oktober is de pluk. Een groot deel wordt met de hand geplukt. De grote oude bomen worden geplukt met een lange stok waar een soort snel bewegende borstel op zit. Deze schudt de olijven van de hoge takken, die vervolgens in netten worden opgevangen en verzameld. Na het plukken laten we de olijven op dezelfde dag of de dag daarna persen bij de lokale Frantoio in Monteleone. We reserveren een plekje, want in die periode komt iedereen uit de regio olijven plukken. En we blijven wachten tot onze olijven aan de beurt zijn om te zien hoe ze worden geperst.

Overige info

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?